← Kleszczewski Paweł

← Powrót

Biografia artysty

Urodzony w 1982 r. w Szczecinie. Malarz oraz reżyser filmów animowanych. Jest absolwentem Wydziału Malarstwa UMK w Toruniu. Z Kasią Zimnoch są duetem polskich twórców filmowych i artystów wizualnych. Tworzą animacje oparte na mitologii, folklorze i legendach. W swoich animacjach łączą elementy plastyczne z elementami historii sztuki, etnologii i antropologii kultury. Oboje są absolwentami Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. W roku 2013 założyli w irlandzkim mieście Cavan studio produkcyjne Konik. W 2018 r. zostali stypendystami Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Stworzona przez nich w 2016 r. animacja Broken Tale została nagrodzona nagrodą dla najlepszej animacji zagranicznej na XXIX festiwalu filmowym Fano we Włoszech, ponadto była prezentowana na ponad dwudziestu międzynarodowych festiwalach filmowych i pokazach sztuki współczesnej. Prace nad tym projektem prowadzone były podczas rezydencji artystycznych w Jönköping w Szwecji, Centre For Crea ve Industries w Tartu, w Estonii i Tyrone Guthrie Centre at Annaghmakerrig w Irlandii. W 2016 r. zostali nagrodzeni Cavan County Council Arts Development Award, a także grantem z Instytutu Adama Mickiewicza Kultura Polska Na Świecie. W 2017 Telewizja Polska zakupiła prawa do emisji Broken Tale. Zostali nominowani do nagrody BLOOOM Award by WARSTEINER 2017 Düsseldorf w Niemczech.

Filmografia:

2018 – Sean Lahm

2017 – Straszydła rodzime. Wśród lasów, na polach, na wodach, na wietrze

2016 – Broken Tale

2013 – The Voyage of Saint Brendan Festiwale filmowe – 42th, IAFF, CINANIMA, Lisbon, Portugal 
- 9th Cambodia International Film Festival, Kambodża 
- O!PLA

2018

– 7th Southampton International Film Festival, UK

– 13th MFFK Żubroffka, Białystok, Polska
 – International Animation Film Festival, Gdańsk, Polska

– 10th AniFestROZAFA, Rozafa, Albania

– Cinema Perpetuum Mobile ISFF, Mińsk, Białoruś

– 9th Toronto Polish Film Fes val, Kanada

– 29th Fano Film Festival, Włochy

– 18th Polish Film Festival Los Angeles, USA

– Cinemagic Film Festival, Belfast, UK

– Joinville International Short Film Festival, Brazylia

– 6th International Anima on Festival ANIBAR, Peja, Kosovo

2017

– 10th IAFF ANiMATOR 2017, Poznań, Polska

– 18th ShorTS International Film Festival Triest, Włochy

– 8th IAFF GOLDEN KUKER- SOFIA 2017, Sofia, Bułgaria

– 34th Ale Kino! IYAFF Poznań, Polska

– 14th ISIF Dhaka, Dhaka, Bangladesz

– Balkanima European Animated Film Festival, Serbia

– DYTIATKO International Children’s Film, Charków, Ukraina

– 8th IFVT INSHADOW, Lizbona, Portugalia

– 15th Clones Film Festival, Clones, Irlandia

– 28th Girona Film Festival, Girona, Hiszpania

Wystawy

2018

– Sights & Sounds – Ireland Today, Solas Nua Washinghton DC, Stany Zjednoczone

– STATES OF MATTER – ART II BIENNIAL, KulttuuriKauppila Culture Centre, Finlandia

2017

– Frame x Frame, wystawa zbiorowa, Luan Gallery, Athlone, Irlandia

– Breathtaking, wystawa główna MFSW InSPIRACJE 2017, kurator Rob Garre , TRAFO, Szczecin, Polska

– Night Light Wood, wystawa indywidualna, Droichead Arts Centre, Drogheda, Irlandia

– Broken Tale, wystawa indywidualna, Courthouse Gallery, Ennistymon, Irlandia

2016

– Oxygen, wystawa konkursowa MFSW InSpiracje 2016, kurator Rob Garre, Muzeum Narodowe, Szczecin, Polska

– Becoming: Adventures in Growing Up, kurator Maeve Mulrennan, Galway Arts Centre, Galway, Irlandia

2017

– STOFF 2017, wystawa zbiorowa, Galeria Kapsylen, Sztokholm, Szwecja

2015

– Tjärn, wystawa indywidualna, Guest Ar st Residence Smedbyn, Jönköping, Szwecja

– New Voices of Ireland: Beyond the Obvious, Beyond the Familiar, wystawa zbiorowa, Dublin Instutute of Design, Dublin, Irlandia

2014

– The Voyage: New Voices of Ireland, wystawa indywidualna Centre For Crea ve Prac ces, Dublin, Irlandia

– Collabora on 2014, wystawa zbiorowa, Smock Alley Theatre Dublin, Irlandia

2013

– All Man –The Show, wystawa zbiorowa, kurator Lynda Phelan, Talbot Gallery, Dublin, Irlandia

– Mondo Bizzarro, wystawa zbiorowa, kurator Deirdre Morrisey, The Market Studios, Dublin, Irlandia

– Storm Children, wystawa zbiorowa, Cavan County Museum, Ballyjamesdu , Irlandia

Wystawy w Bohemie 1

■ BROKEN TALE, luty 2019 →

Zapytaj o artystę

Zachęcamy do zadawania pytań dotyczących twórczości artystów i ich dzieł. Odpowiadamy najszybciej jak to tylko możliwe drogą mailową, lub telefonicznie. Gwarantujemy poufność powierzonych danych teleadresowych, nie przekażemy tych danych jakimkolwiek innym podmiotom i użyjemy ich zgodnie z RODO i wewnętrzną polityką prywatności tylko w celu kontaktu z klientem. Zobacz politykę prywatności →


5